Opera

Den 27:e februari ska jag och Alexis besöka Göteborgs Opera för att spana in Thaïs. Vi ska klä oss i långklänning och frack. Jag hoppas på en kväll att sent glömma.

THAÏS

Opera i tre akter av Jules Massenet (1842–1912). Libretto av Louis Gallet efter en roman av Anatole France.

Länge var Thaïs en av de mest populära operorna, men från mitten av 1900-talet sjönk den långsamt ned i glömska. Under de senaste åren har detta verk fått ett uppsving och flera stora operahus har åter tagit upp det på sin repertoar. Egentligen kan man inte tänka sig en opera som ligger mer i tiden med lyxhunger, skönhetssträvan och längtan efter evig ungdom å ena sidan och religiös askes och fanatism å den andra.

I centrum står den uppburna kurtisanen Thaïs i Alexandria, som känner att hennes stjärnstatus börjar dala. Munken Athanaël blir besatt av att försöka omvända henne till den kristna tron. Detta lyckas, och Thaïs lämnar sitt syndfulla liv för att ta tillflykt i ett kloster. Men under resans gång inser Athanaël att det egentligen är Thaïs kropp han åtrår. De gör båda varsin inre resa, men möts faktiskt aldrig på djupet i denna opera, som fransmannen Jule Massenet kryddat med sin allra mest raffinerade musik.



Sam Hilton


Kommentarer
Postat av: Nina

Se Läderlappen!

2010-01-26 @ 13:54:13
URL: http://fashionina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0